Grups de suport mutu en l'atenció de la codependència a Barcelona

Degut a l'escàs reconeixement social que fins ara ha tingut la codependencia, a diferència d'altres malalties socials com ara l'alcoholisme o la drogoaddicció, i quedant aquesta ressagada en l'àmbit de la solitud personal, creiem oportú a continuació detallar les diverses propostes d'intervenció o grups de recolzament que actualment operen en la ciutat de Barcelona, donant una breu referència sobre cadascuna.

El fet de nombrar cada entitat no s'ha d'entendre com una recomanació explicita cap a una o altra, però sí es pretén fer difusió de les diverses opcions a l'abast de les persones que ho demandin. Per descomptat, cap d'aquests grups no representaria una intervenció plenament eficaç sense el treball que paral·lelament es faci amb una adequada teràpia individual.


Grups d'ajuda mútua.


CoDA - Codependientes anónimos

CoDA segueix un programa de dotze passos molt semblat al d'Alcohòlics Anònims, que tan bon resultat ha donat en moments crítics. El seu plantejament es basa en transferir la impotència davant l'addicció (en aquest cas a una altra persona) a la creença en un Poder Superior, al qual encomanar-se quan la pròpia vida s'ha tornat ingovernable. Un enfocament amb vessant religiosa, que durant molt temps ha suplit la manca de recolzament social en aquest tipus de dependència. Visita aquí la seva web.

El contacte per al grup de Barcelona es aquest arcoiris5858@gmail.com



AL-ANON

Aquest es un grup exclusiu per a persones que han sofert degut al alcoholisme d'una altra, ja sigui familiar o amic. La seva metodologia es la mateixa que apliquen els grups de CoDA. També compten amb un grup exclusiu per a adolescents anomenat ALATEEN.  Visita aquí la seva web.

Disposen d'un telèfon de contacte 93 201 21 24




MUJERES ANÓNIMAS QUE AMAN DEMASIADO

Grup amb un enfocament sexista, exclusiu per a dones biològiques, basat en el best-seller "Las mujeres que aman demasiado" de l'escriptora nord-americana Robin Norwood, llibre que les seves seguidores rellegeixen fil per randa a la manera d'un text bíblic. S'ha de reconèixer la bona tasca de difusió dels símptomes de la codependència que va complir aquesta obra en els anys vuitanta, època en la que encara hi havia un gran desconeixement al respecte i molta incomprensió vers les persones afectades. Visita aquí la seva web.



Projectes d'intervenció individual i comunitària.


GAEDE

Per últim, mencionem el programa al qual pertany aquest blog, que proposa la promoció de l'apoderament de la persona amb símptomes de codependència. S'ofereix un espai de qualitat on compartir amb un grup d'iguals la seva experiència, i amb el suport del mateix, arribar, per consens, a desenvolupar recursos propis per tal de combatre la submissió a la que obliga la necessitat afectiva.

La metodologia inclou l'aprenentatge dialògic, artteràpia, role playings, work process, xerrades d'especialistes, així com tallers sobre autoestima, el procés de dol, gestió emocional, i tots aquells temes que el grup decideixi treballar de manera cooperativa.

Per a més informació, consulta aquesta mateixa web.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Solo por hoy: Una herramienta de recuperación

Retrato del perverso narcisista: El otro lado de la codependencia

Grupos de apoyo en casos de codependencia o dependencia emocional